Curiozități despre steaguri pe care, cu siguranță, nu le știai

Steagurile au un rol simbolistic important, mai ales cele naționale sau cele care reprezintă instituții internaționale, sau chiar siglele unor evenimente sportive importante, cum fi olimpiadele de iarnă și de vară. Pe lângă sobrietate și etichetă, utilizarea steagurilor are și o serie de curiozități. Aproape fiecare țară are câte o „ciudățenie” legate de steag, sau cel puțin o istorioară mai ciudată. Ne-am gândit că ar fi interesant să aflăm câteva dintre aceste curiozități, așa că hai să pornim!

  1. Începem cu steagul filipinez care este arborat cu banda roșie în sus pe timp de război, iar pe timp de pace este arborat cu banda albastră în sus.
  2. Steagul de nylon al Statelor Unite care a fost pus pe lună a costat 5,5 dolari a fost doborât de evacuarea modulului lunar care ducea cosmonauți înapoi pe Pământ în momentul decolării.
  3. Steagul olimpic a dispărut timp de 77 de ani după Jocurile Olimpice din 1920, până când, un participant la acea ediție și-a dat seama că îl rătăcise în geanta sa.
  4. Liechtenstein și Haiti și-au construit steaguri naționale identice fără să știe. Nimeni nu și-a dat seama până când cele două țări au concurat una împotriva celeilalte la Jocurile Olimpice de Vară din 1939.
  5. Conform Codului Steagului al SUA, este strict interzis ca steagul american să fie utilizat în scopuri publicitare.
  6. În Danemarca este ilegal să arzi orice steag național, dar nu există restricții care se impun împotriva arderii steagului danez. Mai mult, steagul danez este cel mai vechi steag aflat încă în uz, fiind folosit neschimbat încă din 1219.
  7. Steagurile Australiei și a Noii Zeelande sunt atât de asemănătoare încât canadienii nu le-au putut distinge în 1984, când l-au întâmpinat pe primul ministru australian cu steagul Noii Zeelande în cadrul unei vizite oficiale.
  8. Steagul nazist a reușit să salveze viețile a sute de mii de civili chinezi amenințați de armata japoneză, după ce un membru al partidului nazist a arborat steagul deasupra unei zone destinate refugiaților.
  9. Steagul Mozambicului are un AK-47 în stemă.
  10. Steagul Franței a avut o perioadă de 15 ani în care a fost complet alb.