24 de lucruri uimitoare pe care nu le știai despre steaguri

Steagurile naționale sunt simboluri reprezentative ale țărilor lumii, simboluri pe care le luăm ca atare fără să ne gândim la semnificațiile și particularitățile pe care fiecare steag național le are. Fiecare steag național are specificul lui, este construit după reperele culturale, politice și sociale ale națiunii pe care o reprezintă. Steagurile nu sunt făcute după tipare prestabilite, ci individual, personalizat, având punctele de reper pe care le-am menționat. Astfel, în timp ce unele țări au pe steag arme, altele, cum ar fi Franța, au avut la un moment dat un steag complet alb, fără nici un model specific. În jurul acestor simboluri naționale există o serie de povești, uluitoare, dar noi le-am selectat cu grijă pe 25 dintre acestea, bineînțeles, pe cele mai interesante.

1. Știința care se ocupă cu studiul steagurilor (da, este o ramură științifică specializată pe studiul steagurilor!) se numește vexilologie.

steaguri Sibiu

2. Steagul actual al Statelor Unite a fost conceput de către un elev de 17 ani care l-a prezentat în cadrul unui proiect individual pentru școală, Profesorul nu a fost impresionat, așa că elevul nu a primit nota maximă, ci una mediocră, B-, după sistemul de notare american.

steag-statele-unite-ale-americii

3. Steagul Norvegiei este considerat „părintele tuturor steagurilor”, deoarece încorporează steagurile Indoneziei, Polonei, Finlandei, Franței, Olandei și Thailandei, după cum se poate vedea mai jos.

steag-norvegia

4. Cercul prezent în steagul Bangladeshului nu este chiar în centru, așa cum ar fi de așteptat, ci este mutat ușor către stânga tocmai pentru a da impresia ca este centrat atunci când steagul este arborat și flutură.

steag-bangladesh

5. Pe steagul Iranului, apar de 22 de ori cuvintele „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).

steag-iran

6. Steagurile Cambodgiei și al Afganistanului sunt singurele două care au clădiri pe ele.

steag-cambodgia

7. O dispută aprinsă între istorici este pe tema steagului Rusiei care, se pare că, nu are nici o semnificație oficială.

steag-rusia

8. Steagul Afganistanului a fost refăcut de 20 de ori, mult mai mult decât modificările pe care le-au suferit steagurile celorlalte țări.

steag-afganistan

9. Steagul Filipine este arborat diferit pe timp de pace și pe timp de război. Astfel, pe timp de pace este arborat cu banda roșie în sus, iar în situații de război, banda albastră este poziționată în partea superioară.

steag-filipine

10. Steagul Mozambicului are desenată o mitralieră AK-47.

steag-mozambic

11. Steagul danez este cel mai vechi aflat încă în uz. Versiunea utilizată și astăzi a fost introdusă în 1219.

steag-danemarca

12. În timpul tratativelor de pace dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, ambele țări aduceau, la fiecare întâlnire steaguri din ce în ce mai mari până când steagurile au ajuns să nu mai încapă în sala întrevederilor. Astfel, a trebuit organizată o sesiune separată în care a fost dezbătută această problemă.

coreea

13. După Olimpiada din 1920, primul steag olimpic a dispărut timp de 77 de ani, până când, unul dintre sportivi a dezvăluit să l-a găsit în bagajul cu care s-a întors de la eveniment.

steag-comitetul-olimpic-international

14. Steagul Paraguayului este singurul steag național care are două emblema diferite, una pe față, iar cea de-a doua pe verso.

steag-paraguay

15. Și Marte are un steag al său conceput de către un inginer de la NASA. Roșul vine de la culoarea planetei supranumită „Planeta Roșie”, iar verdele și albastrul reprezintă perspectivele colonizării de către pământeni.

steag-marte

16. Steagul Chinei este interesant. Steaua mare reprezintă Partidul Comunist, iar cele patru stele mai mici poziționate în semicerc reprezintă principalele categorii socio-economice ale țării: țăranii, muncitorii, mica burghezie și capitaliștii patrioți.

steag-china

17. În timpul Olimpiadei din 1936 s-a constatat că Liechtenstein și Haiti aveau același steag, așa că Liechtenstein a mai adăugat o coroană pentru a se diferenția.

steag-liechtenstein

18. Între 1815 și 1830, francezii au dus lipsă de inspirație, așa că au avut un steag complet alb.

steag-franta

19. Libienii nu s-a lăsat mai prejos, așa că, între 1977 și 2011 au avut un steag complet verde.

steag-libia

20. România și Chad au steaguri similare. Singura diferență stă în nuanța de albastru folosită.

steag-romania

21. Elveția și Vaticanul sunt singurele țări care au ținut neapărat să se diferențieze prin steaguri pătrate.

steag-vatican

22. Monaco și Indozia au steaguri similare, cu excepția dimensiunilor. Steagul Monaco este mai îngust.

steag-indonezia

23. Nepalul are singurul steag care nu are forma unui patrulater.

steag-nepal

24. Potrivit Codului Steagului Statelor Unite, simbolul național nu poate fi folosit în scopuri publicitare.

steag-statele-unite-ale-americii